Bezoek het

Bakkerij en IJsmuseum

Voorgevel nieuw

Opzoek naar een leuk uitje?

Breng dat een bezoekje aan het Bakkerij en IJsmusuem in Hellendoorn. Op slechts 20 minuutjes rijden ligt het Bakkerij en IJsmuseum van Gerrit Valk. In het museum staat een indrukwekkende collectie van gereedschappen, voorwerpen en machines uit vroegere bakkerijen en uit het begin van de ijsbereiding.

Bakkerij machines 2

Neem een kijkje

in de oude bakkerij

Het interieur is gevuld met voorwerpen uit vervlogen tijden, zoals een door drijfriemen aangedreven deegkneder, klutsmachine en machines voor het pellen en wrijven van amandelen. De oorspronkelijke oliegestookte oven is nog steeds aanwezig in het bakkerij en ijsmuseum. Hierin werden krentenwegge, appelgebak en andere lekkernijen in gebakken.

Ijscokar

De oude manier

van ijsmaken bij het bakkerij en ijsmuseum

In het bakkerij en ijsmuseum tref je een oude ijsmachine van Rolo aan. Deze vanuit Zweden geïmporteerde machine produceerde tot wel 4000 ijsjes per uur! Dit gedeelte van het museum laat het gehele proces zien van de eerste arbeidsintensieve manier van ijs maken tot het massaproductieproces. 

Bij terugkomst zin in een ijsje?

Van al dat spelen, krijg je natuurlijk trek! Schuif dan aan bij Restaurant “Bij Ons”. Of kies voor een lekkere snack.

Geen zin om zelf te koken en is het tijd voor een snelle hap?

  • Smullen van friet en snacks
  • Kiezen uit diverse menu's
  • Meenemen en genieten

Lesje

ouderwets ijsmaken

Het principe voor het maken van ijs is eenvoudig:

Meng de benodigde grondstoffen zoals melk, suiker en vetten. Voordat er ijsmachines waren deed men dit mengel in een metalen bak. Deze bak werd daarna in een grotere bak geplaatst die gevuld was met ijs en grof zout. Zo kon men het mengel ronddraaien om de mix te mengen en koud te maken. Als het mengel eenmaal goed gemengd en koud was had je zelf ijs gemaakt, en kon het smullen beginnen!

Voorgevel nieuw
Neem contact met ons op!
Receptie team 2024 nobg

Wij helpen u graag verder!

Wij helpen je graag met al je vragen via de mail of telefonisch.

Kom in contact